Important de cunoscut in definirea unui segment etnic este originea numelor sau idiomurilor care definesc o anumita
populatie,aspecte care fac parte intrinseca din structura respectivei etnii,ori in cazul aromanilor sint relevante doua aspecte: primul al definirii ramurii sud-dunarene de catre popoarele cu care au venit in contact de-a lungul istoriei ,numele sau perceptia pe care au avut-o asupra acestora calatorii straini care au vizitat zona Balcanilor,perceptia istoricilor si nu in ultimul rind autodefinirea acestei etnii care in conditiile vitrege si al conglomeratului etnic balcanic releva ca aspect principal constiinta de sine.
Aromanii sau macedo-romanii nu s-au numit asa dintotdeauna,ei purtind de-a lungul timpului(15)mai multe denumiri : miseni(16),misiodaci(17) , bessi(18),daci(19),nomazi(20) sau dupa venirea slavilor(21) si retragerea populatiei deja romanizate (22)in munti(23) si apoi in vaile Macedoniei(24) vlahi(25),movlaci (26) valahi(27),cutzo-vlahi(28) sau blahi(29).
Aceste denumiri ale strainilor care-i cunosteau si care erau constienti de apartenenta lor la neamul geto-dacilor(30) si mai apoi la cel al daco-romanilor (31) nu mai necesita nici-un comentariu in ceea ce priveste originea lor pur-romaneasca(32).
Dupa definitiva lor despartire de romanii din Dacia,care dupa toate probabilitatile a avut loc in perioada secolelor al VII-lea si al X-lea,fondul lingvistic incepind a se deosebi distinct,numele ROMAN,a primit proteza A,un fenomen dealfel obisnuit in dialectul aroman , a ajuns implicit sa se pronunte ARUMAN ,insa prescurtat o data cu caderea lui U din prima silaba pronuntia a fost ARMAN.Acesta este propriu-zis singurul nume cu intrebuintare generala la cele mai multe tulpini de macedoromani.Pe linga aceasta denumire generala de care vorbeam anterior si anume aceea de arman,in mod special aromanii locuitori ai Albaniei se mai denumeu distinct roman,raman sau ruman,denumiri care in mod evident cuprind vocala a.
Pe linga numele acestea ei aveau si porecle cu care ii denumeau adesea popoarele din Balcani:astfel sirbii si majoritatea populatiei slave ii denumeau tintari si aceasta datorita sunetelor „te” si „ti” frecvente in dialcetul aroman sunete care corespund grupurilor de litere „ce” si „ci” din dialectul nord-dunarean.Spre exemplu in loc de cinci se pronunta in dialcetul aroman tinti,sau in loc de cer si ceapa ,ter si teapa.Grecii ii porecleau cutzovlahi,cuvint de origine greaca care in traducere directa inseamna roman-schiop.Aceasta denumire este semnificativa pentru a arata profunda legatura dintre romani si aromani.
Albanezii ii denumeau goga si spunind astfel ei ii denumeu pe cei mai priceputi zidari din Peninsula Balcanica.
Turcii atunci cind vorbeau despre macedo-romani spuneau generic ciobani sau cobani,aceasta din pricina ocupatiei lor de capatii care era pastoritul.Uneori chiar si albanezii imprumutau de la turci cuvintul cioban pentru a-i batjocori pe aromani.
Pe linga aceste doua porecle dintre care primele doua sin locale iar ultima este generala,aromanii mai erau numiti cu idiomul vla de vlah alaturi de remer,cuvint care provine din latinescul romanus(dar acest fapt se intimpla foarte rar).
Ei insisi isi spuneau vlahi(33),aromani(34) sau rumani(35) ceea ce conduce in mod direct la dobindirea constiintei de sine si propriei individualitati(36).Numele de aroman asa cum precizam provine de la cel de roman articulat cu particula a lucru specific al dialectului aroman.
Ca noi ii numim generic aromani pe toti romanii sud-dunareni(macedo-romani) se datoreaza faptului ca cei mai multi dintre ei locuiesc in zona Macedoniei de astazi.In realitate sin trei mari grupe de romani sud-dunareni:aromanii (37) , megleno –romanii (38) si istroromanii (39) divizate fiecare la rindul lor in mai multe tulpini care asa cum aminteam poarta numele unor toponime,hidronime sau varietati lingvistice (40).Astfel cei din Muntii Pindului si Thesalia se numeau epirioti pe cind cei ce locuiau in zona limitrofa comunei Gramostea si a Muntelui Gramos isi spuneau gramusteni.Pastorii seminomazi din Albania se autointitulau farseroti ,denumire ce isi are originea in numele comunei Farsar,cunoscuta in limba locala Farsa,centru important din Albania locuit in exclusivitate de aromani si care cu timpul a inceput sa decada,astazi nefiind decit o asezare parasita.
Alti romani din zona Muntilor Pind,teritoriu pur-romanesc erau denumiti avdiliati iar cei din sudul Greciei,Turcia europeana de astazi,cipani.In sfirsit mai erau plisotii (localitatea Pleasa) ,Moscopolenii (locuitori ai celebrului oras Moscopole ,centru cultural al aromanilor).
Caracteristica etnica a aromanilor s-a individualizat pe parcursul istoriei lor,la inceput (41) ei fiind acelasi trup daco-roman(42) din care aveau sa se desparta odata cu venirea primelor populatii migratoare care s-au stabilit in sudul Dunarii (43) si care i-au impins pe daco-romanii dintre Dunare si Muntii Haemus in toata peninsula (44).
Trebuie bine inteles insa ca individualitatea etnica a aromanilor nu se desparte de etnia nordica fiind cu totul alta structura in prezent,ci,dimpotriva pornind intr-un sistem evolutiv propriu incepind cu o anumita perioada,acestia s-au diferentiat ca parte componenta a unui popor si nu ca un sistem etnic separat.Ca altii contesta (45) apartenta aromanilor la poporul roman nu se datoreaza decit intereselor politice (46) si nicidecum convigerilor care sa respecte adevarul istoric
duminică, 29 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
nu inteleg de ce insista toata lumea sai numeasca Aromani.cind ei isi zic Arman.asta face si sens AR inseamna pamint in aramaica plus MAN.iar romaneste/latina/greceste este facuta din aramaica. latina in forma cea mai apropiata de latina literara/romaneste exista in sanscrita inainte de imperiul roman,deci venea din est,si nu invers. tracii au fos cei mai numerosi oameni dupa indieni. un roman de azi intelege cel mai usor ,greaca,sanscrita,am vazutlatina cuvinte si nume romanesti si armanesti in coreana si ainu(limba samurailor). ;imbole erau mai apropiate in trecut/amtichitate. sanscrita e latina/romaneste-greceste-aramaica,deci cea mai apropiata limba de azi de sanscrita tre sa fie ARMANESTE,adica invers. engleza e jumatate romaneste,americanii iubesc f mult cuvintul CONANDRUM(cu un drum-problema cu o singura solutie),habar nu au ce inseamna si de unde vine,daca va uitati prin dictionare,leach=vechi cuvint englezesc leac,care insewamna heal. na belea iar tracii/getii/dacii erau niste oameni f evoluati in orice Dan/mail danseden@yahoo.com
Este perfect adevarat, dar am preferat pentru accesibilitate formula idiomica clasicizata din limba romana.Am precizat de altfel formele de autodefinire care concordă pe deplin cu cele precizate pertinent in comentariu.
Trimiteți un comentariu