duminică, 29 martie 2009

Caracteristica socială

Caracteristica socială este esenţială in analiza sintetică monografică,în cazul aromânilor această caracteristică impunîndu-se încă de la bun început prin originalitate şi prin locul important pe care această etnie îl conferă socialului,familiei revenindu-i în acest sens un loc aparte.
Socialul la aromâni are pe plan evolutiv mai întîi o dominantă de început prin perioada preromană atât la nivelul celului(78) cât şi la nivelul macroscopic (oraganizarea comunităţilor şi a habitatului pe arii extinse şi cu un număr mai mare de populaţie)-(79) , după care urmează o perioadă de organizare şi de structurare a socialului sub infuenţă romană (80) evoluţia terminîndu-sese prin definitivarea acestei caracteristici într-o simbioză atât cu tentă romană (81) cât şi cu tentă absolult original (82).
Structura socială la aromâni nu a suferit influenţe din afară în esenţa sa (83) ea reuşind să dezvolte din îmbinarea elementelor menţionate anterior atât în timp cât şi în spaţiu un caracter profund original (84) aşa cum aminteam mai sus însa acest caracter manifestîndu-se nu numai în ceea ce priveşte familia (85).
Comunitatea mare la aromâni îmbracă două forme majore în social-vlahiile care erau asemenea romaniilor daco-romane-structuri de teritorii mai mari şi căpitănatele (86) – iar pe planul ariilor mai restrînse Călivele (Horile)-(87).
O caracteristică a socialului la aromân este aceea că de-a lungul timpurilor societatea şi-a păstrat structura originară , absolut latină , brodată pe elementul daco-getic , şi datorită conservatorismului acestora (88) peste care influenţa celorlalte seminţii balcanice nu s-a făcut simţită.
Cu toate acestea aromânii s-au putut diferenţia de-a lungul timpului în condiţiile în care nu se formaseră clase sociale după normele universale , printr-o regulă simplă şi anume aceea a ocupaţiilor (89) –cărvănari ( cărăuşi ) şi picurari ( ciobani ) din care mai tîrziu s-au nuanţat alte ocupaţii noi (90)-marii negustori , industriaşii , comercianţii ce aveau să coexiste cu cele tradiţionale picurari-cărvănari.
Odată cu perioada modernă aromânii s-au integrat în clasele sociale aferente marilor aglomerări urbane aceştia dobîndind prin asimilare un modus vivendi conform uzanţelor generale (91).
Sintetic vorbind trebuie reţinut că aromânii în afară de originalitate dezvoltă un caracter profund conservator aceste scurte observaţii de mai sus fiind absolut necesare înţelegerii în continuare a fenomenului românilor sud-dunăreni.

Niciun comentariu: